Bollefest!
Kombinasjonen søtt og salt – min store svakhet.
Så da jeg slenget sammen en runde snurrer fylt med salt karamell-pålegg og hakket sjokolade fikk jeg virkelig testet viljestyrken.
Denne oppskriften gir deg luftige og saftige boller du kan lure hvem som helst med at de ikke er tilsatt sukker.
Utgangspunkt er grunnoppskriften på sukkerfri søt gjærbakst.
Det jeg testet ut i denne oppskriften var om det ville påvirke resultatet mye om jeg reduserte smørmengden i selve deigen. Etter min mening merket jeg ingen forskjell, og man derfor kan fint holde litt tilbake på smøret i oppskriften om man ønsker.
INGREDIENSER:
- ca 900 – 1 000 gram hvetemel – hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
- 100 gram sukrin +**
- 1 pakke fersk gjær – blå pakke – har du god tid til heving holder det med 1/2 pakke
- 1 god ts kardemomme
- 1 egg
- 1 god spiseskje honning//maltekstrakt
- 5 dl romtemperert melk
- 1/2 ts salt
- 100 gram smør skjært i små terninger
**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +
FREMGANGSMÅTE:
Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene.
Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere.
Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.
Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten. La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.
BOLLENE:
Når deigen er ferdig hevet kjevles den ut til et stort rektangel.
Smør et godt lag med Salted caramel proteinella fra Bodylab og hakket sukkerfri mørk sjokolade over halvparten. Brett den andre halvdelen over.
Bruk en kniv eller pizzaskjærer og skjærer deigen i strimler.
En strimmel tvinnes først mange ganger – før du lager en «knute». Du kan også lage disse som du ville laget vanlige kanelsnurrer – og da bare ruller sammen deigen til en pølse etter at du har fordelt fyllet.
Legg knutene over på et bakepapir, legg over et håndkle og la de etterheve i ca 1/2-1 time.
Forvarm stekeovnen til 220 grader – varmluft.
Bollene får en gylden fin overflate om de pensles med et sammenpisket egg før steking.
I tillegg er det utrolig godt om med et lite dryss havsalt før de stekes. Det skal ikke mye til for å gi den lille ekstra smaken.
Stekes midt i ovnen i ca 8-12 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på bollene og ovnen du bruker.
Når de har blitt gyldne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt.
Dette er en nydelig grunnoppskrift på gjærbakst. Du har derfor uendelige muligheter til hva du kan lage av deigen – vanlige boller, rosinboller, sjokoladeboller, kanelsnurrer med smør, skolebrød +++
Disse kan utmerket fryses.
La de tine på benken, og varm de opp igjen i en forvarmet stekeovn på 200 grader i noen minutter.
TIPS:
For enda mer salt karamell-smak er det utrolig godt å ha litt zero topping i smaken salted caramel over før servering. «Glasuren» som gir prikken over i’en!
Ambassadør for Bodylab