Garantert nydelige boller!
Kommentar fra mannen:
«Åh, disse var utrolig gode! Var disse virkelig de uten sukker er eller er dette den andre variant?»
Jeg elsker å ha gode grunnoppskrifter, og når jeg først har forelsket meg i en oppskrift skal det mye til for at jeg kaster meg over en annen. Sånn er det med denne bolleoppskriften. Gjentatte ganger har jeg hatt stor suksess med denne her hjemme.
Hvis jeg hadde følt at resultatet på disse bollene ikke ble som «the real deal» hadde den ikke blitt min nye favorittoppskrift.
INGREDIENSER:
- ca 1 kg hvetemel – hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
- 100 gram sukrin +*
- 1 pakke fersk gjær – blå pakke – har du god tid til heving holder det med 1/2 pakke
- 1 ts kardemomme
- 1 egg
- 1 god spiseskje honning//maltekstrakt
- 5 dl lunken/romtemperert melk
- 1/2 ts salt
- 150 gram smør skjært i små terninger – jeg brukte ekte meierismør
*Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +
FREMGANGSMÅTE:
Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør. Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men kan bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene.
Kjør maskinen på medium til lav hastighet. Etter et minutt kan du tilsette saltet. Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren. La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger. Så tilsetter du litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen, og la de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere.
Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel. I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen. For mye mel gir en hard og kompakt deig.
Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever. Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten. La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer. Min fikk stå i ca 1 1/2 time.
Når deigen har hevet til ca dobbel størrelse kan du ta det ut av bakebollen og ut på benken. Strø evt litt mel på benken, men prøv å begrense mengde ekstra mel til så lite son mulig. Kna deigen, rull den til en pølse og skjær skiver på ca lik størrelse. Rull bollene og legg de over på et bakepapir.
Legg over et kjøkkenhåndkle, og skru igjen på tålmodigheten. Etterheving må ikke glemmes! La de etterheve i ca 1 – 1 1/2 time.
Jeg foretrekker å pensle toppen med pisket egg, men jeg vet noen liker å bruke melk også.
Forvarm ovnen til 220 grader. Stekes midt i ovnen i ca 8-12 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på bollene og ovnen du bruker. Når de har blitt gyldne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt.
TIPS: Bruk en badehette til å dekke over bakebollen. Holder på fuktigheten og pakker seg fint rundt kanten på bakebollen.
Skal de fryses blir resultatet best om de blir fryst ned umiddelbart etter at de er avkjølt. Ikke putt varme boller i en tett pose og i fryseren.
Viktig:
Honningen er en viktig del av oppskriften.
Dette er for å få det luftige resultatet. I vanlig gjærbakst fungerer sukkeret som “mat” for at gjæren skal vokse. Når man da tar bort sukkeret vil dette også påvirke deigen. Honningen er derfor denne erstatningen. I mange oppskrifter på brød/rundstykker, som ikke er søte oppskrifter, finner man ofte litt sukker/honnng/maltekstrakt. Nettopp for å gi gjæren en ekstra piff.
Noen vil kanskje ikke si at disse bollene er sukkerfrie fordi de inneholder litt honning. Honning er naturlig, i forhold til sukker. I tillegg er mengden honning i oppskriften veldig lite fordelt på hver bolle. ca. 20 gram honning fordelt på 25-30 boller utgjør virkelig ikke mye.
Lett og luftige – og bare forsvinner i munnen. Helt perfekte!
Helt vanlig boller er gode som de er, men blir virkelig himmelsk med litt deilig topping!
Smør og brunost og syltetøy er to klassikere for meg.
Med en god grunnoppskrift kan mulighetene være så mange! Gjærbakst lukter himmelsk og gleder mange. Det krever tid og tålmodighet, men det er absolutt verdt det.
Ofte liker jeg å lage dobbel porsjon når jeg først er i gang, og fyller opp fryseren. For disse er virkelig nydelige selv om de har vært fryst. Perfekt når du får besøk, planlagt eller ei, og du ønsker å servere noe som slår godt an hos alle!
La dem helst tine på benken. Sett stekeovnen på 200 grader, og stek dem i 4-5 minutter til de er gjennomvarme. Like saftige og luftige! Og perfekt hvis man plutselig får kaffebesøk.
Gjærbakst er så universell og det er så utrolig mange fantastiske smakskombinasjoner man kan lage.
I arkivet kan du finner du flere oppskrifter, og jeg kan jeg love dere at det vil dukke opp andre varianter i tiden fremover!
[…] Detaljert oppskrift med fremgangsmåte finner du HER. […]
[…] Utgangspunkt er grunnoppskriften på sukkerfri søt gjærbakst. […]
[…] du litt mer tid til baking kan jeg anbefale at du tester ut oppskrift på luftig og sukkerfri gjærbakst for å lage nydelige […]
[…] til oppskriften på kanelgrifflar.Start med å lage bolledeigen.Da er grunnoppskriften på luftig søt gjærbakst en naturlig valg!Mens deigen hever blander du sammen […]