Ut på tur – aldri sur!
Ta med deg røra på tur!
Hell røra over på en flaske. Pakk med vedkubber, stekepanne og litt deilig topping. Populært hos både små og store.
Alt og alle lukter bål i etterkant – i tillegg til et par mislykka sveler som blir litt vel stekt! Det er en del av sjarmen med mat på bål.
Vi er veldig heldige som har en egen bålpanne i hagen – noe som varmer veldig godt på kalde vinterdager.
En vanlig stekepanne/takke kan selvfølgelig erstatte bålpanna. Det er naturlig også lettere å beholde jevn og kontrollert varme når man bruker en stekepanne.
INGREDIENSER:
- 2 dl søtning* – jeg brukte 1,5 dl sukrin og 0,5 dl sukrin gold
- 5 egg
- 1 liter kulturmelk – skumma eller vanlig
- 1 liter mel** – jeg brukte 7 dl hvetemel og 3 dl speltmel
- 1 god ts natron
- 1 god ts hornsalt
- 75 gram smeltet og avkjølt smør
*Du kan bare bruke vanlig sukrin, og ikke gold. Som alltid liker jeg veldig godt den runde smaken fra gold, og blander derfor disse to.
**Meltypen kan tilpasses litt etter hva du foretrekker. Du kan selvfølgelig bare bruke hvetemel, men jeg liker å blande ulike typer.
FREMGANGSMÅTE:
Pisk søtning og egg sammen i en kjøkkenmaskin med ballongvisp eller med en stavmikser til en luftig eggedosis. Visp inn kulturmelk, men da med en roligere hastighet slik at du ikke slår ut luften.
Sikt mel, hornsalt og natron sammen i en bolle slik at dette blander seg sammen og klumpene forsvinner. Vend forsiktig inn det tørre i eggedosisen. Rør tilslutt inn smeltet smør.
La røren svelle i ca 30 minutter.
Stek!
Når svelene får bobler på overflaten og man ser at den har stivnet er de klare for å snus. Steker du i panne/takke bruker du middels sterk varme. Ved for høy varme vil de få stekefarge for fort uten at de blir ordentlig gjennomstekte.
De som blir igjen kan utmerket fryses. Legg mellomleggspapir mellom svelene, så er det enkelt å ta opp ønsket antall.
Perfekt å servere hvis man plutselig får kaffebesøk eller vil «sprite» opp matpakka til deg selv eller ungene i huset.
Disse er virkelig nydelig helt for seg selv, men som med vanlige pannakaker er det godt med litt topping også:
- Smør
- Smørkrem laget av pisket smør og søtning
- Brunost
- Syltetøy
- Sjokoladepålegg som f.eks proteinella / philadelphia sjokolade
Dette er skikkelig norsk tradisjonskost – og så koselig det er å samles rundt bålpanna!