Svart senker natten seg..
..i stall og stuer.
Solen har gått sin vei.
Skyggene truer.
Dagen da trøtte foreldre og barn møter opp i barnehagen eller på skolen.
Barna i hvite klær, glitter i håret og et lys i hånda.
Lussekatter til frokost!
Pluss en del kaffekopper til foreldrene..
Da disse utmerket kan fryses trenger du ikke vente til selve Lucia-dagen for å lage disse.
Denne oppskriften gir et utrolig luftig og nydelig resultatet.
Bolledeigen er veldig smidig og er derfor lett å forme.
INGREDIENSER:
- ca 1 kg hvetemel – hold tilbake litt mens du elter for å se hvor mye som er nødvendig
- 100 gram sukrin +**
- 1 pakke fersk gjær – blå pakke
- 1 god ts kardemomme
- 1 g safran eller 1-2 ts gurkemeie
- 1 egg
- 1 god spiseskje honning
- 5 dl romtemperert melk
- 1/2 ts salt
- 150 gram smør skjært i små terninger – jeg brukte ekte meierismør
**Jeg har også prøvd å bake med vanlig sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat.
Da brukte jeg 175 gram sukrin i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +.
Bruker du Sukrin :1 kan du bruke 150 gram
FREMGANGSMÅTE:
Tilsett alle ingrediensene i bakebollen bortsett fra salt og smør.
Gjæren behøver ikke løses opp i melken.
Den bare smuldres i små biter med de andre ingrediensene.
Kjør maskinen på medium til lav hastighet.
Etter et minutt kan du tilsette saltet.
Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren.
La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger.
Tilsett litt og litt av smøret. Ikke for mange terninger om gangen.
La de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere.
Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt må tilsette litt mel.
I så fall ikke mer enn til at deigen løsner fra bakebollen.
For mye mel gir en hard og kompakt deig.
Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever.
Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten.
La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer.
Kna deigen, slik at du får ut en del av luftboblene.
Slipp kreativiteten løs!
Lag enten de tradisjonelle eller finn på egne former.
Her i huset var det meget populært med snegler og slanger.
Dekorer med rosiner der du føler det passer.
Legg et kjøkkenhåndkle over bakebrettene, og la de etterheve i 1-1/2 time.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Jeg pensler gjærbakst med et sammenpisket egg før steking, men du kan også bruke melk.
Stekes midt i ovnen i 8-12 minutter.
Tiden avhenger av størrelse og ovn.
De skal bli gyldne på undersiden og oversiden.
Fryste boller tar du opp fra fryseren, og lar de tine i romtemperatur på kjøkkenbenken.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i 4-5 minutter.
Som nystekt igjen!
Stor suksess hos både liten og stor!
GULT ER KULT!