Eller munker..
Kjært barn har mange navn, og denne baksten er virkelig ingen unntak.
Æbleskiver – en skikkelig dansk klassiker.
Små nydelig kuler stekt i en panne som i Norge kanskje mer er kjent som munkepanne.
Her i heimen kaller vi de rett og slett pannekake-baller!
Disse godsakene minner meg om fine ferier i Danmark.
Danske er virkelig i toppklasse når det gjelder bakst!
INGREDIENSER:
- 5 dl hvetemel – se lenger ned for byttetips
- 1/2 ts salt
- 3 ss sukrin : 1*
- 1 1/2 ts kardemomme
- 1 ts natron
- 1 knivsodd bakepulver
- 3 egg
- 4 dl kefir
- 3 ss smeltet og avkjølt smør
- Frøene fra 1/2 vaniljestang – evt vaniljepulver, vaniljepaste eller vaniljeekstrakt
- Revet sitronskall fra en liten sitron eller halve hvis den er stor
*4 ss vanlig sukrin eller 2 ss sukrin +
FREMGANGSMÅTE:
Bland alle de tørre ingrediensene sammen i bakebollen.
Skill eggene. Eggeplommene røres inn sammen med melk og smør. Eggehviten puttes i en egen bakebolle.
Rør melkeblandingen raskt inn med det tørre.
La røren svelle i 30 minutter.
Stivpisk eggehviten.
Vend et par skjeer stivpisket eggehvite forsiktig inn i røra, og tilsett så resten.
Varm opp munkepanna på middels sterk varme.
Pensle eller tilsette en liten bit smør i gropene.
Fyll 2/3 av hver grop med røre.
Når kantene har stivnet brukes en spiss pinne for å vende de 45 grader slik at røra inni renner utover i gropa.
Fyll på med litt ekstra røre i æbleskivene, og vend helt rundt.
Vend jevnlig rundt på æbleskivene slik at de blir likt stekt og beholder formen.
Man må være veldig effektiv om man skal snu flere om gangen.
Øvelse gjør mester!
Bytt gjerne ut deler av melet med en grovere type, men la fortsatt hoveddelen av røra være hvetemel.
Byggmel, fullkornsmel, speltmel eller havremel er noen alternativer som passer fint.
For luksus-æbleskiver kan man legge i noen biter hakket sjokolade når man fyller på mer røre i stekeprosessen.
Min sønn sin favoritt-versjon!
TIPS:
Tilsette røra over i en sprøytepose når du skal steke æbleskivene.
Det forenkler veldig prosessen når man skal etterfylle æbleskivene man steker.
Du kan også bare bruke en vanlig brødpose og klippe litt av tuppen.
Prikken over i’en:
Et dryss sukrin melis på toppen ved servering.
Det er friskt og veldig godt med yoghurt og syltetøy ved siden av.
Ekstra for de som liker litt salt – sprøstekt bacon!
Disse kan utmerket fryses.
La de tine enten på benken eller i kjøleskapet.
Legg æbleskivene rett på bakeristen, og varm de opp igjen et par minutter på 200 grader.
Sprø på utsiden – fortsatt luftige inni.
«Det er deilig å være norsk – i Danmark»