Nydelig pai med med crunchy topping!
Rabarbra – en syrlig grønnsak.
Ja, den er faktisk en grønnsak, men de fleste av oss bruker den i søte retter.
Uansett bringer dem frem barndomsminner hos mange, og nå føres videre hos mine barn.
Vi hadde to – nå har vi en.
To gigantiske rabarbra-busker dekket deler av bedet i hagen. Fryseren ble mildt sagt full av rabarbra tilberedt i ulike varianter.
Vi endte derfor med å donere den ene til kjøkkenhagen til barnehagen. Stor stas!
Nå har vi altså en. Høster den en gang før sankthans, og dermed kommer den en gang til i løpet av sommeren.
Venter man for lenge med første høsting får man seigere stilker og mindre forsyning neste runde.
Om du har rabarbra i hagen du ikke får brukt er det supert å tilby andre du kjenner.
Den koster faktisk en god del å få kjøpt i butikken, og vi vil gjerne ta vare på den maten vi dyrker frem!
Denne paien kan du fint forberede på forhånd. Gjør alle stegene frem til den skal stekes.
Oppbevar den ustekte paien i kjøleskapet.
Sett rett fra kjøleskapet og inn i en forvarmet ovn når det nærmer seg servering.
Toppingen er farlig å smake på..
Dropp rabarbaren og stek toppingen som nydelige havrekjeks!
Men nå er det altså rabarbra med nydelig smuldretopping jeg skal dele.
Bakt sammen med sønnen min.
Like nydelig som hverdagskos som eksklusiv dessert til kaffen.
Her ble den bakt en søndag og rester ble spist til kveldsmat på en mandag.
#hverdagslykke
INGREDIENSER:
- ca 500 gram rabarbra
- 1 dl søtning – jeg brukte 50/50 sukrin og sukrin gold
- 1 ss potetmel
Smuldretopping:
- 100 gram havregryn
- 50 gram havreml – eller annen meltype
- 2-3 ss sukrin+ – dobbelmengde om du bruker sukrin
- 1 ts bakepulver
- Vaniljepulver eller vaniljesukker
- 1/2 ts kardemomme – kan sløyfes
- 75 gram meierismør
FREMGANGSMÅTE:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Vask og kutt rabarbrastilkene opp i biter på 1 cm.
Bland sammen søtning og potetmel i en stor bolle.
Tilsett rabarbrabitene og rør godt sammen.
I en annen bolle rører du sammen alle de tørre ingrediensene til smuldretoppingen.
Skjær smøret i terninger og ha oppi bollen.
Blant alt godt sammen. Enten for hånd eller raskt med en kjøkkenmaskin.
Legg rabrabraen i bunnen av en ildfast form.
Fordel smuldretoppingen over.
Stek midt i ovnen i ca 35 minutter.
La den avkjøle seg på benken i 10 minutter slik at saften får satt seg.
Serveres lun med vaniljeyoghurt, is eller vaniljesaus.
TIPS:
Du kan også blande inn litt hakket nøtter, som f.eks mandler.
Det gir enda mer crunch i toppingen.
For junior her i huset er det nok med en stor rabarbrastilk og en liten kopp med søtning.
Litt grimaser blir det når det er tomt for søtning i glasset og den siste biten må spises «rå»!