En veldig enkel kake som er passer utmerket til fest som hverdagskos!
Her har jeg da brukt plommer, men dette er en nydelig basis-oppskrift hvor du bruker frukt eller bær etter ønske.
Epler, bringebær, solbær, blåbær, solbær, rabarbra – ja, listen kan fortsette!
Når det kommer til valg av plomme er favoritten uten tvil Opal.
For en nydelig plommesort! Dette er naturlig godis på sitt best.
Selv fikk jeg en slikt plommetre av min kjære til 5-års bryllupsdag.
Da feirer man nemlig tre-bryllup!
Han er nå god den mannen..! <3
Som sagt er smuldrepai en fin basisoppskrift – og det er ikke bare frukt og bær som kan tilpasses det du har tilgjengelig, og ikke minst tåler.
Bruk meltype etter ønske, og for litt mer crunch kan deler av melet byttes ut med hakket nøtter.
INGREDIENSER:
- 75 gram smør
- 100 gram havregryn – små lettkokte
- 50 gram fullkornsmel eller annen meltype
- 3 ss sukrin +
- 1 ss sukrin gold
- 1 ts bakepulver
- Ekstra smak: 1/2 ts kardemomme og litt vaniljepulver
- 400-500 gram plommer – etter de er renset for stein
*Du kan også bruke vanlig sukrin, men øk gjerne mengden med 1 ss ekstra – evt mer sukrin gold
FREMGANGSMÅTE:
Del plommene i to og ta ut steinen. Skjær halvdelene i båter.
Legg plommene i en ildfast form
Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle eller i en food prosessor.
Smuldre inn smøret med det tørre med hendene eller kjør raskt sammen i maskinen.
Fordel toppingen over plommene.
Sett gjerne formen i kjøleskapet i en halvtimes tid slik at smøret får satt seg – evt en rask tur i fryseren.
Om du skal lage og steke den med en gang setter du på stekeovnen før du begynner med paien, slik at det er oppvarmet og klar når toppingen er på.
Sett stekeovnen på 180 grader.
Stekes midt i ovnen i 25-30 minutter.
La den få avkjøle seg litt, slik at saften fra plommene får satt seg.
Serveres gjerne lunken – med vaniljesaus eller is.
Kesam eller yoghurt med vanilje er også nydelige alternativer.
Du kan fint forberede denne paien god tid i forveien.
En dag i kjøleskapet før steking er ikke noe problem.
Har du knapp med tid vil den fortsatt smake nydelig om den må rett i ovnen også!
Jeg synes bare det gir en litt ekstra crunch.
TIPS:
Fordel oppskriften mellom 6-8 små ildfaste former for enkelt porsjoner.
Steketiden forblir nokså lik. Følg med på topping slik at den ikke blir for godt stekt.
Tenk over om du må tilføye litt søtning på plommene om de er av den syrlige sorten.
De jeg har brukt var så utrolig søte at jeg ikke ønsket å tilsette mer. Det er greit å holde litt på friskheten også.
[…] det spist noen plommer i løpet av høsten.I tillegg blir det blant annet laget plommesyltetøy,smuldrepai med plommer,og en god del havner i […]