Ja takk – begge deler!
Kremet kjøleskapsgrøt og crunchy topping!
Kan det bli bedre?
Dette er hverdagsdessert til frokost etter min mening!
Enkelt måltid å ha med seg på farta i en boks/termos.
Siden den holder seg fint i kjøleskapet noen dager også er det like greit å lage dobbelt porsjon, så har du frokost, lunsj eller kveldsmat klar i kjøleskapet.
I oppskriften har jeg brukt en ingrediens som nok er ukjent for mang:
Maca-pulver
Har du ikke dette tilgjengelig, og heller ikke føler det er noe for deg bytter du det enkelt ut med mer av en annen tørrvare!
La deg inspirere og tilpass til ditt kosthold/matvalg.
Men hva er maca?
En spennende rot fra Andesfjellene. Et adaptogen som kan bidra til styrke kroppens evne til å tilpasse seg stress og balansere kvinnelige hormoner. I tillegg kan den bidra til mer energi og styrke immunsystemet.
Maca inneholder også mange viktig mikronæringsstoffer.
Jeg har personlig brukt maca i perioder de siste årene.
Da har jeg blandet den inn i smoothier, kjøleskapsgrøt eller i kaffen.
Andre bruksområder er i pannekaker, energikuler/barer eller i sjokolade.
Smaken på en god maca har et hint av karamell.
I oppskriften utgjør tørrvarer ca. 50 gram.
Her er det bare å mikse/justere etter mengden som passer for deg.
1 porsjon for meg er kanskje ikke 1 porsjon for deg.
Dette kan også varierer fra dag til dag, avhengig av aktivitet og energibehov.
Husk at havregryn og linfrø/chiafrø suger til seg væske, så den vil tykne en god del etter en stund i kjøleskapet.
INGREDIENSER – 1 porsjon av hver smak:
VANILJE-KJØLESKAPSGRØT:
- 20 gram havregryn
- 25 gram proteinpulver med vaniljesmak*
- 5 gram macapulver – kan bytte ut med mer havregryn eller proteinpulver
- 5 gram knuste linfrø – kan bytte ut med chiafrø
- 1 ts søtning – jeg foretrekker SukrinGold
- ca. 1,2 dl melk
- 100 gram yoghurt – eks. gresk yoghurt naturell
*Bruk mer havregryn om du ikke har proteinpulver/maca
SJOKOLADEKJØLESKAPSGRØT:
- 20 gram havregryn
- 20 gram proteinpulver med sjokoladesmak*
- 5 gram macapulver – kan bytte ut med mer havregryn eller proteinpulver
- 5 gram råkakao – eller bakekakao
- 5 gram knuste linfrø – kan bytte ut med chiafrø
- 1 ts søtning – jeg foretrekker SukrinGold
- ca. 1,2 dl melk
- 100 gram yoghurt – eks. gresk yoghurt naturell
*Bruk mer havregryn om du ikke har proteinpulver/maca
FREMGANGSMÅTE:
Bland sammen alle ingrediensene til vanilje-kjøleskapsgrøten i en skål/boks og sjokoladekjøleskapsgrøten i en annen skål/boks.
Sett i kjøleskapet i noen timer, eller over natten.
Når du skal spise grøten har du halvparten av hver blandingen i en skål og legger på ønsket topping.
Du kan også bare «bytte» plass på noe av innholdet, og gjenbruke skålene/boksene.
Kjøleskapsgrøten holder seg fint 3-4 dager i kjøleskapet etter at du har laget den.
TOPPING:
Kakaonibs
Granola eller ristet havregryn
Peanøttsmør – alternativ mandelsmør eller hjemmelaget nutella
Bær er også utrolig friskt og godt som topping, og tilfører enda mer gode næringsstoffer til kroppen.
Her har du inspirasjon til et par andre varianter av kjøleskapsgrøt:
Sjoko-kjøleskapsgrøt med pisket kaffekrem
PB&J-kjøleskapsgrøt