Med et hint av chili
Kremet og smooth med et lite sting av noe hett. Nydelig!
Om du vil starte med den klassiske versjon kan du finne tidligere delt oppskrift HER
Nå er dette som sagt en spicy versjon, men dette kan du fint juster selv.
Reduser mengden krydder eller utelat chilien helt fra oppskriften.
Kikerter:
I oppskriften har jeg brukt tørre kikerter, men dette kan byttes ut med en kartong avrente kikerter.
Jeg anbefaler allikevel å koke kikerter selv da det gir absolutt best smak og konsistens.
Kok opp større mengder kikerter og frys ned i 250 grams poser.
Grillet paprika:
Det er veldig enkelt å grille selv i ovnen, men du får også kjøpt ferdig på glass i mange daglivarebutikker.
INGREDIENSER:
- 100 gram tørre kikerter – ca 250 gram ferdig kokte*
- 2 rød paprika
- 70 gram tahini – jeg brukte lys
- 1/2 dl ferskpresset sitronjuice
- 1 god ts hvitløkspure – eller ca 3 hvitløksfedd
- 1/2 ts chilipure – evt chilipulver – kan sløyfes for en mildere versjon
- 1/2 ts kajennepepper
- 1/2 ts spisskummen
- 1/2 ts hver av havsalt og kvernet pepper
- ca 1-1 1/2 dl kokevann fra kikertene
*En kartong kikerter fra butikken tilsvarer dette når den er avrent, og kan erstatte tørre kikerter i oppskriften
FREMGANGSMÅTE:
Dagen før ved brukt av tørre kikerter:
Bløtlegg kikertene i en stor bolle med vann.
Sett kjølig i minimum 8 timer. Gjerne natten over.
Koking av kikerter:
(hopp over dette stedet om du bruker kikerter fra kartong/boks)
Hell av vannet, skyll kikertene og putt de over i en kjele. Fyll kaldt vann i kjelen til kikertene er dekt pluss noen cm til.
La kikertene koke på svak varme til de er møre.
Du kan også tilsette natron i kokevannet etter en stund for å redusere koketiden.
Følg da ekstra godt med slik at de ikke blir for overkokte.
Hell av, men husk å ta vare på deler av kokevannet.
Forberedelse av grillet paprika:
Sett stekeovnen på 240 grader. Gjerne grill om du har det.
Del paprikaene i to, fjern innmat og stilk og legg på et bakebrett.
Grill i stekeovnen i ca 10 minutter til overflaten blir litt brent.
Ta ut paprikaene og putt de rett over i en plastpose eller en boks med lokk. Da mykner de videre, og blir lettere å skrelle.
Etter 10 minutter kan du enkelt skrelle av skallet, og de er klare for å blendes med kikertene.
Siste steg:
Mens kikertene fortsatt er varme tilsetter du de i en food prosessor. Tilsett de andre ingrediensene, men hold tilbake på litt av kokevannet.
Kjør massen glatt i et par minutter. Dytt ned langs kantene underveis.
Juster konsistensen med kokevann, og smak til med mer salt/sitron/krydder om det føles nødvendig.
Husk at den vil sette seg mye fastere når det blir avkjølt, så den kan gjerne være litt løs når du blender.
Hell hummusen over i en bolle eller i en boks med lokk.
I en bolle uten lokk burde du dekke den med plastfilm på toppen, og da også oppå selve hummusen.
Dette hindrer den i å få en «hard» hinne. Sett kjølig.
Hummus er faktisk veldig frysevennlig, og beholder den gode konsistensen når den blir tint opp.
Bruk små bokser eller isbitformer og fylle opp fryseren.
Den holder seg fint noen dager i kjøleskapet etter at den er tatt opp av fryseren.
Fantastisk tilbehør til salat, kyllingretter, taco, i wraps osv.
Det er også virkelig nydelig som dip med grønnsaker!
Eller smurt oppå en riskake med en dryss av verdens beste krydderblanding