En perfekt høstaktivitet!
Norske plommer er så godt, og opal er helt klart favoritt-sorten!
Naturlig godis spør du meg, og junior i huset er helt enig.
Det skal godt gjøres å bare spise en…!
Når man da har en stort plommetre i hagen blir det spist noen plommer i løpet av høsten.
I tillegg blir det blant annet laget plommesyltetøy,
smuldrepai med plommer,
og en god del havner i fryseren!
For det går helt fint å lage saften av plommer du har fryst ned!
Denne nydelig saften ble faktisk laget av mannen i huset.
Det er så stas at vi begge liker å eksperimentere på kjøkkenet, og jeg ser veldig godt hvordan det smitter videre til ungene!
#matglede er så viktig fra tidlig alder.
For å lage den beste saften er det viktig med godt modne frukt/bær.
Da er frukten ekstra saftig, full av smak og gode næringsstoffer.
I tillegg får du brukt opp frukten du synes kanskje ikke er like vakker å spise!
INGREDIENSER:
- 3 kg plommer
Uten saftkoker: - 9 dl vann
Tilsettes i steg 2: - 350 gram SukrinGold
- 150 gram Sukrin+
- Saften fra 1 sitron
- Smakstilsetninger – 2-3 stjerneanis og 1-2 kanelstenger – kan sløyfes
FREMGANGSMÅTE – Med og uten saftkoker:
Vask plommene godt først.
Del plommene i to. Steinen fjernes ikke.
Med en saftkoker:
Fyll en stor kjele med vann og kok opp.
Ha plommene oppi kurven i saftkokeren, og sett saftkokeren oppå kjelen med kokende vann.
Tapp av råsaft i et desilitermål eller en bolle underveis i kokeprosessen.
Bruk en potetstapper eller lignende for å få trykket ut det siste av fruktsaften.
I en vanlig kjele:
Ha plommene i en stor kjele. Til 3 kg plommer tilsetter du 9 dl vann.
Kok opp plommene og la det småkoke i ca. 30 minutter
Bruk en potetstapper og mose plommene noen ganger underveis i koketiden.
Kok til plommene er myke.
Hell blandingen over i en saftsil eller et gasklede, og la det renne naturlig gjennom.
Dette kan ta litt tid for å få med all saften.
Presser du saften igjennom vil den bli mer grumsete.
Bruk en sil om det er det eneste du har tilgjengelig. Hell da også gjerne gjennom et kaffefilter for å få saften helt klar.
Steg 2 – for begge fremgangsmåtene:
Ha saften oppi en ny kasserolle eller vask den du brukte.
Tilsett søtning og eventuelle smakstilsetninger, og gi saften et oppkok.
La råsaften koke i 10 minutter slik at søtningen får løst seg opp og smakene trukket ut av smakstilsetningene.
La saften eventuelt renne en gang til gjennom en sil/kaffefilter om du synes den fortsatt er uklar i fargen.
Konserveringstriks: Hell varm saft over på varme steriliserte flasker og skru igjen med en gang. Det øker holdbarheten.
Avkjøl på benken.
Oppbevar kjølig.
Smak til med vann og saft for å finne riktig blandingsforhold etter dine preferanser.
Ha et par isbiter oppi for å få saften skikkelig kald og frisk.
Vann med kullsyre gir enda mer liv til saften. Anbefales!
Husk!
Jo mer vann du tilsetter ved bare å bruke en vanlig kjele i fremgangsmåten jo mindre konsentrert blir saften.
Mengden søtning er også litt etter smak, men også hvor modne og utifra hvor sødmefulle frukten du bruker er.
Sukrin+ har en mye mer konsentrert sødme, så bruker du original sukrin må du øke mengden til nesten det dobbelt.
Forslag til smakstilsetninger:
Hele stjerneanis
Hel kanelstang
Vaniljestang – splittet slik at frøene blir tilgjengelig – evt. vaniljepulver/vaniljesukker
Miks frukt og bær – f.eks. bytt ut 1 kg i oppskriften med epler.
Kutt opp større frukt i mindre biter når de skal kokes.
Frukt og bær må være godt modne for best resultatet.