Brunost og knekkebrød er en klassiker!
Men nå som jeg har blitt så glad i kokt egg, er det også veldig god kombinasjon.
Sunt og godt i matpakke – men også veldig godt som tilbehør til supper og gryteretter. Spesielt hvis de er smurt ekstra tynt utover og med litt ekstra havsalt på toppen.
Du kan også røre inn tørket urter/chiliflakes i røra før steking for en spennende vri hvis det skal være tilbehør til middagen.
De kan bli litt seige om de ikke får steke lenge nok, så snu gjerne på selve knekkebrødet underveis og ikke bare bytt plass på brettene.
INGREDIENSER:
(Til to langpanner)
- 3,5 dl sammalt hvete fint
- 4 dl havregryn store – du kan også bruke vanlige lettkokte om du kun har dette
- 2 dl solsikkekjerner*
- 1 dl sesam*
- 1 dl linfrø*
- 8 dl vann
- 2- 3 ss nøytral olje – rapsolje eller solsikkeolje – kan også sløyfes
- En klype havsalt i røra + gjerne litt på toppen
*Mengden og ønsket type frø kan tilpasses etter hva du liker og har. Gresskarkjerner er også godt oppi.
FREMGANGSMÅTE:
Sett stekeovnen på 170 grader varmluft. Dekk to bakeplater med bakepapir.
Bland alt det tørre i en stor bolle. Tilsett oljen oppi vannet før du så tilsetter væsken sammen med det tørre. Bland godt, og la blandingen svelle i ca 10 minutter på benken.
Fordel blandingen mellom de to bakeplatene og smør jevnt utover. Knus gjerne litt ekstra havsalt på toppen. Brettene stekes samtidig i ovnen. Et brett hele nede og et hakket over midten.
Etter ca 20 minutter tar du ut brettene og skjærer opp ønsket biter med et pizzahjul eller skarp kniv.
Bytt plass på bakebrettene når du setter de tilbake i ovn. Stek videre i 45-60 minutter.
Tiden avhenger veldig av ovnen, tykkelsen på røren og hvor sprø du vil ha de. På slutten kan det også hjelpe til med å få de ordentlig sprø ved å snu på knekkebrødet slik at andre siden vender opp.
Oppbevarer i en kakeboks eller glasskrukke.
Jeg synes det er veldig dekorativt med slike krukker på benken. Det er en flott gave å ta med bort i selskap son en liten oppmerksomhet
Selve oppskriften og fremgangsmåten er veldig enkel, og er dermed perfekt å få de mindre i huset til å bidra prøve seg frem på kjøkkenet! Her er det sønnen min som står for blandingen, og begge ungene smører utover røra på hvert sitt bakebrett. Litt mer gris og tar litt lenger tid – men man får så utrolig mye igjen for det når man lar ungene få slippe til på kjøkkenet.
Det er også en fordel for de minste i huset at knekkebrødene ikke er for tykke. Da har vi erfart at de blir litt for harde å tygge over.
Lag en porsjon på søndag, så har du nydelig knekkebrød til uken som kommer!