«Mamma, nå kom den skikkelige julestemningen!»
Når jeg spør barna mine om hva de vil gjøre i desember kommer alltid pepperkakebaking høyt opp på listen. En juletradisjon jeg tror er i veldig mange hjem!
Vi baker pepperkaker i ulike størrelser og former.
Ekstra store for å dekorere og henge opp i vinduet eller på veggen.
Noen ekstra små former, som en liten hverdagsglede uten at det blir for store mengder.
INSPIRASJON TIL ANDRE JULEKLASSIKERE:
Tradisjonsrike lefser – uten tilsatt sukker
INGREDIENSER:
- 125 gram SukinSirup – evt. lønnesirup
- 50 gram SukrinGold – evt. kokosblomstsukker
- 70 gram Sukker – evt. mer kokosblomstsukker
- 1 god ss kanel – gjerne ceylon
- 1 ts nellik – tørket
- ½ ts ingefær – tørket
- ½ ts pepper – gjerne nykvernet
- 1 ts natron
- 110 gram meierismør – romtemperert og i terninger
- ½ dl kremfløte
- 1 egg
- 350 gram mel – jeg brukte 300 g hvetemel og 50 g sammalt hvete
FREMGANGSMÅTE:
Ha søtning i en liten kjele, og gi det et lite oppkok.
Trekk kjelen av platen, og rør inn krydder. Du kan også blande alt i en bakebolle, men jeg rører bare alt sammen i kjelen.
Rør natron inn i sirupblandingen.
Tilsett smør og fløte, og rør godt til smøret har smeltet.
Rør inn hvetemel, og helt tislutt egget.
Sett deigen kjølig i minimum 3-4 timer, men gjerne natten over.
Trykk ut former, og legg på et bakebrett kledd med bakepapir.
Stek pepperkakene midt i ovnen på 200 grader varmluft i ca. 8-10 minutter.
Tiden vil variere fra stekeovn og tykkelsen på pepperkakene.
Avkjøl på en rist.
Hva gjør du når det kun er en liiiten bit pepperkakedeig igjen?
Spiser? 😇 Kjevler ut alt? Eller lager en morsom figur? 🤩
Jeg rullet min lille bit til et sneglehus, og fikk beskjed av ungene om at jeg hadde laget en emoji-bæsj 💩