Som bringer frem barndomsminner..
Dere husker den runde appelsin-sjokoladen som vi slapp i gulvet for at «appelsinen» skulle åpne seg?
Disse fantastisk gode kjeksene smaker som denne.
Virkelig nydelig med en god kopp kaffe!
Nystekte cookies som har fått hvile seg noen minutter på risten – aah, viljestyrke.
Da har kanten blitt avkjølet litt og dermed er sprø…
…mens kjernen fortsatt er myk og varm.
Frys deigen – og vips har du nystekte cookies på 1-2-3!
Perfekt hvis det dukker uventet kaffebesøk på døra eller man trenger å ha med litt ekstra turkos i sekken.
Se lenger ned for flere tips.
INGREDIENSER:
- 150 gram mykt meierismør
- 2 dl sukker
- 2 dl brunt sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 3 egg
- 4 dl hvetemel
- 1 dl havremel*
- 1/2 ts kardemomme
- Skall fra en middelsstor appelsin – unngå det hvite
- 4-5 ss ferskpresset appelsinjuice
- 150 gram mørk sjokolade
*Jeg lager havremel selv ved å kjøre havregryn i en blender – evt foodprosessor
FREMGANGSMÅTE:
Pisk mykt smør, sukker, vaniljesukker, egg, appelsinskall og appelsinjuce godt sammen.
Bland raskt inn tørrvarene.
Tilsett sjokolade når deigen er fri for klumper
Legg et stort stykke matpapir eller bakepapir på benken.
Fordel deigen utover papirer slik at du kan pakke den inn som en tykk pølse.
Legg i kjøleskapet eller rett i fryseren.
La hvile i min. 30 minutter. Sett stekeovnen på 175 grader.
Skjær skiver på ca 1 cm tykkelse, og legg på et bakebrett kledd med bakepapir.
Stekes midt i ovnen i 12-15 minutter.
De skal få en gylden kant og lett gylden på undersiden.
Da blir resultatet en sprø kant og myk kjerne.
Ønsker du at kjeksen skal være mer sprø lar du de steke til hele overflaten blir mer gylden.
Avkjøl på en rist.
Oppbevares i en kakeboks eller glasskrukke
Som bildet over viser er deigen formet som en pølse og pakket inn i matpapir.
Deigen er klissete når man lager den, så bruk papiret som hjelp til å forme pølsen.
Når jeg har fått ønsket tykkelse på pølsen og matpapiret rundt legger jeg hele pølsen ned i en frysepose.
Deigen fryser aldri helt, og dermed kan man enkelt skjære et par skiver når det blir behov for et par kjeks.
Du kan også skjære opp hele deigen i skiver med en gang, og fryse ned porsjonsbiter.
Enda mer tidsbesparende til senere, og mindre oppvask.
Havremelet hjelper med å gi en naturlig sødme og mer smak til kjeksen, men du kan også bare bruke vanlig mel.
En glasskrukke med nydelig hjemmebakst er en virkelig flott verts-gave eller som en overraskelse.
=smågleder
Om du ønsker et sukkerfritt alternativ kan du fint tilsette appelsin i oppskriften på sukkerfrie Maryland-cookies
«A balanced diet is a cookie in each hand»