Som virkelig bringer frem barndomsminner
I min familie har en tur til Folkemuseet på Bygdø en helg rett før jul vært en fast tradisjon.
Da måtte vi alltid stoppe innom et av eldhusene hvor vi kjøpte nystekte lefser.
«Bakekonene» tok i mot oss med et smil, serverte lefser rett fra jerntakken og vi smurte mykt smør på.
Da gubben og jeg kjøpte oss hus var jeg rask med å sette en steketakke på ønskelisten.
Et kjøkkenutstyr som faktisk har veldig mange bruksområder, og som brukes både inne og ute.
Noen forslag:
Sveler/lapper til mange av gangen
Store tynne pannekaker (crepes) – populært hos ungene
Lefser og hjemmelagde lomper
«Bordgrill» – hamburger, stekt egg, annet kjøtt
Du trenger verken steketakke eller en slik «fancy» kjevle for å få til et nydelig resultat!
Vanlig kjevle og en tørr stekepanne fungerer utmerket.
INGREDIENSER:
- 4 egg
- 250 gram sukrin+*
- 250 gram smeltet og avkjølt smør
- 1 liter kulturmelk
- 1 toppet ts hornsalt / hjortetakksalt
- ca 1,8 liter hvetemel
Sukrin+ er ca dobbelt så søt som vanlig Sukrin/Sukrin:1. Du må derfor doble mengden til 500 gram i oppskriften om du ikke skal bruke Sukrin+
FREMGANGSMÅTE
Smelt smøret og la det avkjøle seg.
Mål opp og gjør klart de andre ingrediensene.
Pisk sammen egg, sukker og avkjølt smør.
Bland hornsalt sammen med en del av hvetemelet.
Hell melken og melblandingen oppi bakebollen.
Tilsett nesten alt av melet.
Hold tilbake, og se om du har behov for alt.
Deigen skal ikke være veldig klissete, men heller ikke for kompakt.
Den vil bli litt fastere når man kjevler ut deigen på benken.
Strø mel på benken, gjerne byggmel, og kjevl ut store sirkler.
Det skal være litt tykkelse på emnene, så ikke lag de for tynne.
Da blir de fortere tørre, og får ikke frem den nydelige smaken på samme måte.
Stekes gyldne på begge sider.
Legg mellom to kjøkkenhåndkler underveis for å holde de myke.
De som ikke blir spist samme dag fryser jeg raskt ned.
Del opp sirklene og putt i fryseposer.
La de tine på benken før servering.
På grunn av tykkelsen på lefsene trenger de kort tid til tining, og er dermed perfekt å ha tilgjengelig ved uventet kaffebesøk!
Gode å servere kalde, men blir som «nystekt» om de varmes et par minutter i ovnen på 200 grader.
TOPPING:
Smør + sukrin er en klassik topping her i heimen.
Et annet nydelig alternativ er pisket mykt smør med sukrin og kanel smurt mellom to lefser