Høst og suppetid!
Når gradestokken synker og sola går tidligere ned er det gått å få varme i kroppen med smaksrike og fyldige supper.
Det er noe av det jeg liker godt med supper. Du må sjeldent følge en oppskrift slavisk, og kan tilpasse med hva du har i kjøleskapet. I tillegg er supper frysevennlig, og dermed er det lurt å slenge sammen du kjeler når du først er i gang.
I denne oppskriften har jeg brukt flaskegresskar, fordi det er den gresskarsorten som er lettest for meg å finne. Har du en annen type du foretrekker bytter du selvfølgelig til den. Du kan også bytte alt eller deler av mengden gresskar med f.eks søtpotet.
INGREDIENSER:
- ca 800-850 gram flaskegresskar – etter at det er skrellet og kuttet i terninger
- ca 400 gram gulrot
- 1 gul løk
- ca 1 ts ingefærpaste*
- ca 1/2 ts chilipaste*
- 8 dl vann
- 2 buljongterninger – evt det du foretrekker – fond/kraft
- 1 boks kokosmelk – light eller vanlig
- Salt og pepper
- Koriander
*Jeg har ferdigmost chili og ingefær på glass i kjøleskapet – kjøpt i vanlig dagligvarebutikk. Du kan også rive ingefær og hakket chili selv.
FREMGANGSMÅTE:
Skrell gresskar og gulrot, og hakk opp i ca like store biter. Mindre biter kutter ned på koketiden.
Hakk opp løken. Siden suppen skal kjøres glatt med en stavmikser behøver du ikke finhakke den.
Varm opp kjele på middels sterk varme, tilsett evt. en skvett olje eller bare vann. Putt løken oppi, og la den surre til den blir blank. Tilsett ingefær og chili. Juster selvfølgelig mengden om du ønsker den enda heitere. Litt hvitløk oppi er nok også godt.
La det surre sammen et minutt. Tilsett gresskar og gulrot. Rør godt sammen, og hell så oppi vann og buljong. La suppene koke til gresskar og gulrot har blitt møre.
Ta kjelen av platen og kjør suppen glatt med en stavmikser. Sett kjelen tilbake og hell oppi kokosmelk. Bruker du light-variant skal du helst unngå at suppen nå koker for mye for da vil den skille seg. Varm opp suppen og smak til med salt, pepper og evt koriander.
Kylling, laks eller f.eks ristet kikerter er deilig som tilbehør i suppen.
Kokosmelk kan erstattes med fløte, creme fraiche eller yoghurt nautrell om du heller foretrekker det.
Mønstret er enkelt laget ved å lage tre sirkler i suppen med litt kokosmelk eller f.eks yoghurt naturell. Ta så en tannpirker eller en spiss kniv og trekk gjennom suppen og sirkelen fra innsiden og utover. Kokosmelk/yoghurt er med på å mildne smaken også, om du har vært litt ivrig på chilien.
Morsomt for både små og store å jåle litt med maten – ihvertfall når det er så enkelt som dette.
Tips: Halver væskemengden, og få dermed en deilig gresskargryte
[…] FYLDIG GRESSKARSUPPE MED CHILI OG INGEFÆR […]