Med smør og brunost!
Lukten som fyller huset når disse brødene stekes er helt utrolig, og resultatet likeså.
Derfor er denne oppskriften på topplisten over hva jeg anbefaler på det sterkeste at dere baker før julen ringer inn.
Når jeg baker disse brødene må det medregnes at nesten et helt brød blir spist opp innen kort tid.
Først kommer ungene løpende ut på kjøkkenet for testsmaking.
Like etter følger gubben…
Sånn fortsetter det med jevn trafikk med «vær så snill, litt mer».
INGREDIENSER:
- ca 1 kg hvetemel
- 1/2 pakke fersk gjær – blå pakke*
- 100 gram sukrin + **
- 1 1/2 ts kardemomme
- 1 egg
- 1 god spiseskje honning/maltekstrakt
- 6 dl romtemperert melk
- 1/2 ts salt
- 150 gram smør skjært i små terninger
- 200 gram rosiner
*Har du dårlig tid kan du bruke hele pakken, men smaken blir absolutt best med mindre gjær. Tørrgjær kan selvfølgelig også brukes
**Jeg har også prøvd å bake med erythritol/sukrin. Det går absolutt an, men jeg føler det gir et litt mer kompakt resultat. Da brukte jeg 175 gram i deigen, istedenfor 100 gram sukrin +
FREMGANGSMÅTE:
Legg rosinene i en skål med varmt vann i ca 30 minutter.
Tilsett alle ingrediensene i bakebollen utenom salt, smør og rosiner.
Gjæren behøver ikke løses opp i melken, men bare smuldres sammen med de andre ingrediensene.
Hold tilbake litt av melet.
Kjør maskinen på medium til lav hastighet.
Etter et minutt kan du tilsette saltet.
Salt i kontakt med gjær kan faktisk hemme veksten til gjæren.
La maskinen elte deigen i minimum 5 minutter, gjerne litt lenger.
Tilsett litt og litt av smør-terningene.
La de bli eltet inn i deigen før du tilsetter flere.
Elt deigen et par minutter til, og se nå om du evt. må tilsette litt mel.
For mye mel gir en hard og kompakt deig.
Klem væsken forsiktig ut av rosinene.
Elt de raskt inn i deigen slik at de ikke bare blir most.
Dekk deigen med plast, slik at ikke fuktigheten forsvinner mens den hever.
Tips: Jeg bruker engangs-badehetter til å dekke over bakebollen
Sett bollen på et lunt sted, og skru på tålmodigheten.
La deigen heve til dobbelt størrelse, ca 1-2 timer.
Min fikk stå i ca 1 1/2 time.
Strø litt mel på benken og skrap ut bolledeigen.
Kna deigen lett og del den opp i fire like store deler.
La deigen hvile i 15 minutter på benken.
Kna og formen deigbitene til ønsket form.
Jeg liker litt avlange brød, men det er også vanlig med store runde «boller».
Legg to og to brød på et papirkledd bakebrett.
Legg over et kjøkkenhåndkle, og skru igjen på tålmodigheten.
Etterheving må ikke glemmes!
La de etterheve i ca 1 – 1 1/2 time.
Sett stekeovnen på 220 grader varmluft.
Toppen av brødet pensles med et pisket egg.
Bruk så en skarp kniv til å lage noe snitt på overflaten.
Dekorativt og hjelper med å holde på fasongen.
Stekes nederst i ovnen i ca 25 minutter. Et brett om gangen.
Følg godt med de siste minuttene.
Når de har blitt gyldne på oversiden og undersiden er de ferdigstekt.
Legg et bakepapir over toppen hvis du følger den blir for mørk på oversiden før du føler den er gjennomstekt.
Avkjøl på en rist.
De brødene jeg skal fryse deler jeg i to, og fordeler i fryseposer.
Et must til julefrokosten!
Saftig og bare smelter i munnen.
Smør på toppen er virkelig prikken over i’en!
Hei:) kan jeg bruker sukrin gold?
Hei! Jeg har ikke prøvd dette selv. Jeg vil nok maks ha brukt 150 gram sukrin gold, siden den har en fyldigere smak enn vanlig sukrin.
Hei !
Kan jeg bruke Stevia,isteden for Sukrin?
Hilsen
Sturla
Hei Sturla!
Jeg har ikke prøvd dette selv, men jeg det tenker jeg skal gå helt fint 🙂
Stevia er jo en del søtere enn Sukrin + også, så jeg ville justert ned mengden hvis du bytter til Stevia.
Hilsen Stine
Hei, dersom jeg ikke har kjøkkenmaskin hvordan anbefaler du da og gjøre det med smøret? Kan jeg Elte/kna det inn for hånd? Får jeg samme luftig resultat?
Ang sukrin+, kan det byttes med sukringold og få like godt resultat? 🙂
Hei! Ja, du kan helt fint elte for hånd også. Da må du bare jobbe en liten stund ekstra, sånn at gluten blir aktivert. Jeg ville økt mengden SukrnGold, da Sukrin + er søtere. Jeg tenker 150 gram SukrinGold vil bli veldig godt i deigen 🙂