Norsk tradisjon!
Tørk støv av krumkakejernet eller lån av naboen om du ikke har.
Krumkaker er en klassiker til kaffekosen i jula for mange – og egentlig året rundt.
Det er veldig gode for seg selv, men is. pisket krem eller multekrem er vanlig som tilbehør.
Det er også godt å dyppe topp og bunn i smeltet sjokolade.
Den klassiske varianten er rullet sammen, men krumkaker kan formes på flere måter.
Du kan la den avkjøle seg flat, rulle tradisjonelle kremmerhus eller lage skåler.
En skålformet krumkake er utrolig dekorativ og perfekt hvis man f.eks skal servere multekrem til juledesserten!
INGREDIENSER:
- 2 egg
- 150 gram sukrin*
- 150 gram smeltet smør
- 100 gram hvetemel
- 50 gram potetmel
- 1/3-1/2 ts kardemomme
- 2 ss kaldt vann
*Du kan erstatte noe av sukrin med sukrin gold for en rundere smak.
FREMGANGSMÅTE:
Smelt smøret og la det avkjøle seg.
Visp egg og sukrin til eggedosis, altså en luftigere og lysere blanding. Rør inn smør.
Tilsett alt det tørre, og rør godt sammen.
Rør så inn det kalde vannet. 1 ss per egg.
Sett røra i kjøleskapet, og la den svelle en god stund, min 1 time.
Varm opp krumkakejernet, og legg en spiseskje røre i midten.
Stekes til de er gyldne.
Her kan det ikke gjøres mye annen husarbeid samtidig, for dette går unna!
Fremgangsmåte krumkake-skåler:
Når krumkaken er ferdigstekt legger du sirkelen over et glass.
Trykk den forsiktig ned rundt glasset slik at den formes små skåler.
La de avkjøle seg på glasset mens du steker videre.
Legg over på en rist når den har fått satt seg, og avkjøl.
Selv foretrekker jeg is fremover krem – så en kule vaniljeis er perfekt oppi en sprø og nydelig krumkake-skål!
En bær-saus laget av moste bær og evt litt søtning er prikken over i’en.
Krumkakene oppbevares i en tett boks, og holder seg sprøe og gode!